Uporaba umetne inteligence v izobraževanju


UVOD

Raziskovanje področja umetne inteligence omogoča izboljšanje učnega procesa in prinaša inovacije v izobraževalne metode. Poleg tega je tudi izziv in zahteva celostno obravnavo etičnih vprašanj, izobraževanje učiteljev ter zagotavljanje varnosti in zasebnosti podatkov.

RAZPRAVA

  1. Pomen umetne inteligence v izobraževanju

Pomen umetne inteligence v izobraževanju je vse bolj priznan. Uporaba teh tehnologij omogoča personalizirano učenje, avtomatizirano ocenjevanje ter razvoj naprednih učnih programov. Podpira in olajšuje učni proces, omogoča prilagajanje učnega gradiva in zagotavlja hitrejšo povratno informacijo študentom in učencem. Prav tako pripomore k učinkovitejši rabi časa.

1.1. Prednosti uporabe umetne inteligence pri izobraževanju

Uporaba UI pri izobraževanju prinaša številne prednosti. Omogoča učenje, ki je prilagojeno posameznim potrebam in sposobnostim študentov. Poleg tega pa ima potencial za razvoj inovativnih tehnologij ter naprednih učnih programov, kar prispeva k razvoju izobraževanja in pripravi študentov na prihodnost.

Slika 2: avtor ni znan. 2023. AI in education

  1. Vrste aplikacij umetne inteligence v izobraževanju

Pametni tutorji, učenje in avtomatizirano ocenjevanje so le nekatere vrste aplikacij UI v izobraževanju. S pomočjo pametnih tutorjev se lahko učenci individualno učijo, saj program uporablja podatke o njihovem znanju in sposobnostih za prilagajanje pouka. Na podlagi teh podatkov lahko programi priporočajo dodatne naloge, ponavljajoče vaje ali dodatne vsebine za boljše razumevanje snovi. Avtomatizirano ocenjevanje pa olajša delo učiteljem pri preverjanju znanja in ocenjevanju testov, saj stroji samodejno prepoznajo pravilne odgovore in določijo ocene. To omogoča hitrejše in bolj objektivno ocenjevanje ter zagotovi enotno vrednotenje.

2.1. Primer uporabe UI v izobraževanju

Primer uporabe UI v izobraževanju so virtualni asistenti v učilnicah, ki omogočajo neposredno in vedno dostopno interaktivnost. Virtualni asistenti lahko prepoznajo težave učencev, jim nudijo podporo, postavljajo dodatna vprašanja ali pa ponujajo dodatne vire in materiale za nadaljnje raziskovanje. Obstajajo npr. sistemi za prepoznavanje govora pri učenju jezikov, ki izboljšujejo izgovorjavo.

Slika 3: Powerschool. 2023. AI in education graphic.

  1. Izzivi pri uporabi UI v izobraževanju

Uporaba UI in tehnologije prinaša določene izzive pri implementaciji v izobraževanje. Eden izmed ključnih izzivov je pojav etičnih vprašanj. Ko umetna inteligenca vstopa v učilnice, se postavlja vprašanje, ali je primerno, da nadomešča človeškega učitelja in kako to vpliva na medčloveške odnose v izobraževanju. Poleg tega je koristno razmisliti o potrebi po usposabljanju učiteljev, saj se nova tehnologija hitro razvija in učitelji morajo biti seznanjeni s sodobnimi pristopi in orodji. Pomembno vprašanje je tudi varnost in zasebnost podatkov. Pri uporabi UI se zbirajo in obdelujejo številni podatki o učencih, zato je treba zagotoviti ustrezne ukrepe za varovanje teh podatkov in preprečiti njihovo zlorabo ali nepooblaščen dostop.

3.1. Potreba po usposabljanju učiteljev

Uporaba umetne inteligence in tehnologije v izobraževanju zahteva potrebo po usposabljanju učiteljev. Učitelji se morajo naučiti uporabljati nove tehnološke rešitve in prilagoditi svoj pristop k poučevanju. Usposabljanje učiteljev je ključnega pomena za uspešno implementacijo umetne inteligence v učne procese. S tem se zagotovi, da učitelji razumejo, kako uporabljati tehnologijo za izboljšanje učnega okolja in podpiranje potreb učencev.

Slika 1: avtor ni znan. 2023. AI teacher.

  1. Vpliv na tradicionalne metode poučevanja

Uporaba UI v izobraževanju ima lahko pomemben vpliv na tradicionalne metode poučevanja. Tradicionalno je učitelj igral vlogo vodje in glavnega viru znanja. To pa ne pomeni, da vlogo učitelja izgubljajo, temveč, da se ta spreminja v mentorja, ki učence usmerja in podpira pri učenju.

ZAKLJUČEK

Po mojem mnenju je uporaba UI precej dobra rešitev na vseh področjih, kjer je potrebno pisanje tekstov. Verjamem, da bo UI z vsakim dnem bolj uporabna tistim, ki se šolajo in tistim, ki delajo v pisarni, prav tako pa tudi umetnikom. Tudi sama sem uporabila UI pri pisanju seminarske naloge. Pomagala mi je pri izbiri naslovov, vrstnem redu odstavkov ter besed in mi predlagala več sinonimov za besede, ki nisem hotela, da se ponavljajo.

Besedilni viri

A Review of Artificial Intelligence (AI) in Education from 2010 – 2020 [online]. 2024. Google Scholar. [Citirano 20. 4. 2021]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.hindawi.com/journals/complexity/2021/8812542/

The Future of AI and education: Some cautionary notes [online]. 2024. Google Scholar. [Citirano 17.10.2022]. Dostopno na spletnem naslovu: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ejed.12532

Artificial Intelligence In Education: Teachers’ Opinions On AI In The Classroom [online]. 2024. Google. [Citirano 5.12.2023] Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.forbes.com/advisor/education/it-and-tech/artificial-intelligence-in-school/

Slikovni viri

Slika 1: AI teacher [slika] [s. d.] 2023.
Dostopno na spletnem naslovu:https://d31nhj1t453igc.cloudfront.net/cloudinary/2022/Apr/08/3EhKAqo8EiH9b6Nz3rKC.jpg

Slika 2: AI in education [slika] [s.d.] 2023. Dostopno na spletnem naslovu: https://vilrotech.com/wp-content/uploads/2023/01/AI-in-education.jpg

Slika 3: AI in education graphic [slika]; Avtor: Powerschool. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.powerschool.com/wp-content/uploads/2023/11/AI-in-Education-Graphic-3.jpg

Nuša Trontelj

  1. F

Ljubljana, 14. 4. 2024